Stiri, Noutati
Intrebari Frecvente

Am niste aparate care nu imi mai folosesc. Pot sa le arunc?

Desigur, daca doriti sa primiti o amenda de 500-1000 RON, sa daunati mediului inconjurator, sa dati un rau exemplu celor din jur si sa nu aveti constiinta impacata.

 

Bun, nu le arunc. Ce fac cu ele?

Ne contactati. Apasati aici, sunati la 0736 66 77 88 (Radu Bosneag), trimiteti un e-mail la This e-mail address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it sau un fax la 031 401 33 63.  Sau, le duceti la un centru de colectare, insa acestea sunt foarte rare sau inexistente.

 

Eu caut un centru de colectare la mine in oras unde sa duc produsele mele. Voi nu aveti ?

Nu, nu avem. De fapt, nu prea exista chiar in interiorul oraselor deoarece -financiar vorbind- nu se justifica investitia in spatiul enorm, necesar depozitarii temporare a cantitatilor uriase de deseuri. Nu mai vorbim de cladiri auxiliare, utilaje de reciclare, personal, logistica, etc.

 

Dupa ce va contactez, ce se intimpla?

Venim si le luam. Nu imediat, mai intii programam un drum la Dvs (acasa, la sediu, la institutie, la depozit, unde aveti deseurile).

 

Pai si cind veniti?

Pai depinde. Daca aveti un frigider mic, nu vom trimite un TIR special la Dvs ca sa il incarcam. Va trebui sa optimizam traseele masinilor astfel incit sa treaca si pe la D-voastra. Stabilim impreuna cind putem, atit noi cit si Dvs. In mod normal nu dureaza mai mult de 2-3 zile, maxim o saptamina.

 

Am doar un mouse de reciclat. Veniti tot cu TIR-ul?

Nu, probabil cu un mijloc de transport in comun sau cu bicicleta. Poate si cu o autoutilitara dar va trebui sa asteptati ceva mai mult sa avem drum pe acolo si sa se justifice drumul pina la Dvs. din punct de vedere al rentabilitatii.

 

Dar daca e urgent?

Ne grabim, dar va costa. Nu obtinem un profit din asta, pretul va fi calculat exact in functie de cit ne costa si pe noi. Motorina, sofer, manipulanti, plus un mic coeficient ponderat pentru tigarile si cafelele acestora,  si cam atit.

 

Ok, nu-i graba. Cit ma costa aceste servicii ?

Nimic. Noi primim o mica parte din taxa verde pentru a colecta deseurile de la Dvs. Ce-i drept, in functie de modul de colaborare, exista posibilitatea sa apara niste costuri deoarece nu suntem nici noi platiti pentru toate tipurile de deseuri pe care le putem prelua.

 

Si ce faceti cu ele in continuare? Imi fac griji in privinta mediului inconjurator.

Nu aveti de ce, nici noi nu le aruncam. Cea mai mare parte sint dezasamblate, desfacute in bucati cit mai mici, acestea sint separate pe categorii de materiale (plastice, metale feroase, neferoase, sticla, cabluri, etc) care apoi sint trimise centrelor de reciclare care se ocupa de materialele respective.  Ceea ce nu poate fi descompus in materii prime si reprezinta deseu periculos, este trimis la centrele specializate care se ocupa de asa ceva.

 

Reprezint o persoana juridica. E mai complicat procesul?

Doar putin. Cind venim sa colectam deseurile, va trebui sa completam impreuna citeva acte. Un contract -doar daca doriti, un formular de incarcare-descarcare, un aviz de expeditie, si cam atit. Trebuie tinuta o evidenta, fireste: ce anume deseuri au fost colectate, in ce cantitati, la ce data, ora, cu ce mijloc de transport, etc. Daca doriti, vi le putem trimite prin email spre analiza. Contactati-ne daca doriti. Aceste formulare ne sunt necesare si datorita faptului ca Ministerul Mediului treubuie sa intocmeasca periodic niste statistici la nivel national referitoare la deseurile colectate. 

 

Devine complicat. Renunt la serviciile voastre.

Nici o problema. Cautati pe altcineva sau platiti amenda intre 2500-5000 RON pentru ca nu ati predat DEEE (aceste deseuri electrice) catre societatile special infiintate.

 

Ufff. Nu mai spun la nimeni ca am deseuri. Stau cu ele aici si vom vedea altadata.

Desigur, exista o amenda si pentru asta: de la 2500-5000 RON pentru agentii economici care nu informeaza despre tratarea corespunzatoare a DEEE sau despre substantele periculoase din echipamente (poate nu credeti, dar monitoarele, frigiderele au cod rosu de periculozitate)

 

OK, ok, fac o gramada mare si va chem.

Aici ati putea sa nu primiti amenda daca nu sunteti distribuitor sau producator. Daca sunteti, puteti plati amenda de la 5000 la 7500 RON pentru ca nu ati colectat selectiv deseurile si nu ati informat asupra acestui lucru.

 

Pai de unde sa stiu ?

Pai tot de la noi. Oferim si consultanta tehnica si legislativa in conformitate cu legislatia romaneasca si cu   normele europene de protectie a mediulu, prin contact direct sau deplasare la firma Dvs.

 

Mai exista multe amenzi?

Bineinteles. Uitati 2 exemple destul de usturatoare:

-amenda de la 10.000 la 20.000 RON pentru cei care trebuie sa finanteze costurile de gestionare si nu o fac (ati putea iesi mult mai ieftin)

-amenda de la 10.000 la 20.000 RON sau chiar suspendarea temporara a activitatii pentru producatorii si distribuitorii care nu colecteaza selectiv DEEE (va ajutam noi daca nu stiti cum)

 

 

Va urma....

 

 

Oricum, daca tot aveti neclaritati sau nu stiti exact in ce situatie va aflati cu societatea Dvs. ori daca aveti alte intrebari referitoare la aceste tipuri de deseuri, ne puteti trimite un e-mail si va vom raspunde in cel mai scurt timp.

 

Va multumim pentru rabdarea necesara pentru a citi aceste informatii!